Utpressningsvirus är ett stort hot, menar Niklas Lingvall, tillförordnad IT-chef på Jönköpings kommun. Foto: SVT

Många kommuner drabbas av utpressningsvirus

Publicerad

Ett klick och dina filer kan bli krypterade. Kanske hela arbetsplatsens. Utpressningsvirus ökar explosionsartat och har drabbat över hälften av länets kommuner.

Utpressningsvirus eller ransomware är en bedrägeriform som ökar lavinartat runt om i världen och orsakat skador för tiotals miljarder kronor, visar SVT:s granskning. Ett klick på en infekterad länk i ett mejl från bedragarna och användarens filer blir krypterade och omöjliga att använda. Utpressarna kräver pengar för att låsa upp dem. Myndigheter, företag och privatpersoner drabbas.

– Det är ett stort hot. Konsekvenserna kan bli så stora om användarna inte vidtagit säkerhetsåtgärder, säger Niklas Lingvall, tillförordnad IT-chef på Jönköpings kommun.

Digital utpressning

Över hälften av kommunerna drabbade

I Region Jönköpings län har över hälften av kommunerna råkat ut för den här sortens bedrägeri. Tio av de tretton kommunerna i länet har svarat på den rikstäckande enkät SVT gjort, av dem har sex råkat ut för utpressningsvirus vid ett eller flera tillfällen. Hälften av de som svarat ser utpressningsvirus som ett stort hot. Även Tranås och Jönköping, som inte deltagit i enkäten, har utsatts vid upprepade tillfällen.

– Det har varit enskilda användare som fått filer krypterade, och inte kommit åt vissa filer. Under tiden från att de drabbats till att vi kunnat återställa filerna, har de inte kunnat använda dem. Det har naturligtvis stört verksamheten, säger Niklas Lingvall.

Ingen lösensumma betald

Utpressningsvirus är bara ett av de digitala hot som kommunerna möter. Enligt Niklas Lingvall har Jönköpings kommun inte drabbats av något utpressningsvirus som stört samhällsviktiga funktioner. På kommunen arbetar man med skydd i tre nivåer.

– Dels har vi tekniskt skydd som vi hela tiden uppdaterar och ser över. Nummer två är att vi medvetandegör alla medarbetare genom information. Och det tredje är att har vi en backup, eller återläsning, ett tekniskt hjälpmedel för att få tillbaka filerna, den information som blivit krypterad, säger Niklas Lingvall.

Har ni betalat någon summa för att få filer upplåsta?

– Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet