Foto: Gabriel Djärf/SVT

Många såg rödingen leka i hamnen

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som spanade ned i vattnet i Huskvarna hamn på söndagen då rödingens och öringens dag firades. Det är länsstyrelsen som vill lära allmänheten mer om de två fiskarterna.

Rödingen har varit rödlistad men håller på att återhämta sig i Vättern.

–Rödingen har haft en positiv utveckling de senaste åren, men den är fortfarande sårbar, säger fiskerikonsulent Malin Setzer vid länsstyrelsen i Jönköping.

Varför är den fortfarande sårbar?

–Klimatförändringarna anses vara ett hot och därför vill man ta hänsyn till det i förvaltningen av beståndet, menar Malin Setzer.

Populära fiskar

I Huskvarna hamn var det fokus på just rödingen. I och omkring hamnen är det många rödingar som leker, d v s hona och hane går in bland stenarna i hamnen för att fortplanta sig. Och det var många som kom till platsen för att se fiskarna från bryggorna vid hamnen. I vattendragen i Norrahammar och i Habo var det öringen som var i fokus.

Det är länsstyrelsen i Jönköping som har utsett denna söndag till rödingens och öringens dag då allmänheten bjöds in att komma och lära sig mer om fiskarna.

Varför behövs en särskild dag för just röding och öring?

Rödingen är en unik art i en unik sjö. Även öringen behöver uppmärksammas, anser Malin Setzer.

–Röding och öring är viktiga fiskar för Vätterns ekosystem och båda arterna är populära fiskar för fisket i Vättern, men även allmänheten är intresserade av de här arterna och vill veta mer om dem, säger fiskerikonsulent Malin Setzer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.