Foto: SVT

Många soldater hoppar av grundutbildningen

Publicerad

Försvarsmakten har på många håll svårt att rekrytera personal till verksamheten. På Göta Ingenjörsregemente, Ing 2, i Eksjö är det inget problem att få in folk på grundutbildningen, det är svårare att behålla dem. 

– Vi fyller de utbildningsplatser vi har, vår utmaning ligger snarare i perspektivet att behålla soldaterna under en längre tid, säger David Bengtsson, kompanichef vid Ing 2.

I fjol togs 134 personer in på grundutbildningen. Av dessa var det mellan 80-90 soldater som fullgjorde utbildningen och blev godkända. Grundutbildningen var tidigare tre månader, men från och med i sommar görs den om och blir mellan nio och elva månader. Flest avhopp sker under grundutbildningens första veckor.

– Blir vi av med den personal vi utbildar måste vi nyutbilda personal. Det tar tid och kostar

Löneläget kan påverka

En orsak till avhoppen tror kompanichefen David Bengtsson kan vara löneläget. Ingångslönen för en nyutbildad rekryt ligger på runt 18.000 kronor i månaden. En annan faktor är att det sedan den allmänna värnplikten avskaffades 2010 inte finns en stor naturlig rekryteringsbas att plocka soldater i från. Nu måste Försvaret marknadsföra sig.

– Det är allt från tv- och radioreklam, vi har regementets dag som vi försöker sprida allt från att vi är i Jönköping vissa år, om några veckor är vi i Växjö, säger David Bengtsson.

Allmän värnplikt diskuteras

Just nu pågår en utredning som regeringen tillsatt. Den ska titta på personalförsörjningen till försvaret i framtiden. Bland annat diskuteras att införas allmän värnplikt igen.

Men påverkar då de många avhoppen under grundutbildningen verksamheten vid Ing 2?

– Vi löser samtliga uppgifter som är ställda på oss, sedan kan man alltid ha en ambition att göra det bättre, säger David Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.