Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige.

Många unga kvinnor lider av psykisk ohälsa

Publicerad

För första gången har Region Jönköpings län deltagit i en kartläggning över psykisk hälsa som gjorts tillsammans med två andra län. I undersökningen uppger över hälften av de tillfrågade unga kvinnorna att de har psykiska besvär.

– Givetvis är det allvarligt när människor inte mår bra och vi behöver göra insatser för att nå målgruppen, säger Jesper Ekberg, folkhälsochef.

Enkäten om psykisk hälsa har Regionen genomfört tillsammans med Kalmar och Östergötlands län. Enkäten skickades till totalt 18.912 personer.

De flesta som svarat anser att de har en bra psykisk hälsa, men ohälsa är vanligt bland utrikesfödda samt bland unga kvinnor i åldern 18-24 år.

– I den åldern ändras livet mycket. Man kanske slutar skolan och blir arbetssökande, kan ha problem att hitta en bostad, man kanske byter hemort och byter sociala nätverk. Höga krav från omgivningen att klara sig själv och i större utsträckning ta ansvar och egna initiativ, säger Veronica Ottosson, folkhälsoutvecklare Region Jönköpings län.

Ungdomsmottagning online

Mer än varannan kvinna i åldern 18-24 uppger att de har psykiska besvär och de yngsta kvinnorna rapporterar besvär med psykisk ohälsa i större utsträckning än män i samma åldersgrupp. Det handlar främst om nedstämdhet och depression, ångest, fobier, tvångsbesvär och ätstörningar.

– För oss är nu utmaningen att bättre rikta insatser till de grupper som har särskilda behov. Det är första gången den psykiska ohälsan undersökts på det här sättet i vårt län. Rapporten ger en bra grund för det fortsatta arbetet och när vi följer upp den psykiska hälsan i Jönköpings län, säger Jesper Ekberg, folkhälsochef.

Vad kommer Regionen göra för att stötta den här gruppen framöver?

– Vi fortsätter att utveckla våra insatser. Det finns lärcaféer självhjälpsgrupper, och vi är på gång med en ungdomsmottagning online. Vi vill också förbättra förutsättningarna för fler målgrupper att nyttja idrotts- och fritidsanläggningar med mera. Det är givetvis allvarlig när människor inte mår bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.