Foto: Gabriel Djärf/SVT

Många vill bli lokförare

Publicerad

Många vill bli lokförare och lokförarutbildningen i Nässjö har mer än sju sökande per utbildningsplats. I den andra årskullen som utexamineras i oktober har de flesta redan fått jobb.

— Jag skrev på papper redan i julas, så det var tidigt, direkt efter första praktiken, säger Petra Thorsén, lokförarelev i Nässjö.

Hur kommer det sig att du har fått jobb så snabbt?

— Ja, alltså, Green cargo som jag har tagit jobb hos har ju fiskat i klassen redan från start, förklarar Petra.

Petra Thorsén är en av drygt tjugo elever på lokförarutbildningen vid Nässjöakademin. Liksom de flesta i hennes klass har hon klart med jobb, när utbildningen är klar i oktober. Just nu pågår intagning till den tredje årskullen till Nässjöakademins utbildning och intresset har varit stort. Hela 150 personer har sökt till de 20 utbildningsplatserna.

— Mycket tror jag talar för att det är en kort utbildning och det är nästan garanterat jobb efteråt, och bra lön, menar Petra Thorsén.

— Jobb finns det hur mycket som helst, så vill man ha jobb så ska man söka till denna utbildningen, tycker jag, säger klasskamraten Pontus Frank.

— Det är ett bra yrke, jag brukar säga att det är världens bästa yrke. Det är fritt, relativt kort utbildning och man tjänar relativt bra, förklarar Lars-Åke Hedman som är utbildningsledare i lokförarutbildningen vid Nässjöakademin.

I Nässjö finns flera företag som anställer lokförare och förra veckan annonserade SJ att 500 förare ska anställas i landet de närmaste två åren.

Andra yrken behöver utbildad personal

Men Lars-Åke Hedman menar att det finns flera andra yrken i järnvägsbranschen som också behöver utbildad personal, yrkesutbildningar som både företagen i branschen och utbildarna behöver anstränga sig mer för att locka elever till.

— Tyvärr är det så att många tror att det bara är lokförarjobb, men vi ser att branschen i övrigt har jätteproblem att hitta folk. Men det är inte den fokuseringen till de yrkena som det är till lokförarjobben nu, menar Lars-Åke Hedman vid Nässjöakademin.

— Här måste vi bättra oss och kunna erbjuda och locka in folk. Det är ett ännu större behov inom de branscherna att bygga järnväg idag, att hitta folk som vill göra det, menar han.

Ljus framtid i branschen

Det finns alltså gott om lediga jobb i branschen och de lokförare som nu ska utexamineras ser en ljus framtid i sitt yrke, åtminstone de närmaste åren.

— Vi kommer ut i ett guldläge. Det är stora pensionsavgångar och de söker folk. Någon gång mättas ju marknaden, men som det ser ut nu så behövs det lokförare överallt. Så chanserna att få jobb finns nog ett par år framöver, det tror jag, säger lokförareleven Pontus Frank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.