Den styrande koalitionen i Jönköping presenterar planerna på tisdag. Bilden visar kombiterminalen i Rosersberg. Foto: Arkivbild/SVT

Mångmiljonsatsning på kombiterminal på Torsvik

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Torsvik söder om Jönköping få en fullstor kombiterminal. På tisdagen presenterade den styrande koalitionen i Jönköping planerna vid en presskonferens. Förslaget har funnits i flera år, men nu vill kommunledningen få igång mångmiljonprojektet som också gör att stadskärnan i Jönköping kan fortsätta växa söderut.

På en kombiterminal lastas varor enkelt om mellan t.ex. lastbil och järnväg, och finns exempelvis redan i Nässjö och Vaggeryd. Sedan några år finns även en mindre anläggning på Torsvik, men en fullstor anläggning på det stora industriområdet har länge funnits på önskelistan. Nu vill den styrande majoriteten trycka på startknappen i samband med att en ny elektrifierad järnväg mellan Byarum och Tenhult har fått klartecken.

– Vi ser att det för många företag som vill etablera sig är otroligt viktigt med järnvägstransporter, och nu känner vi att det är läge, säger kommuntyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) till SVT Nyheter Jönköping.

Ska hjälpa centrala staden att växa

Med en kombiterminal på Torsvik räknar hon samtidigt med att dagens bangård på Solåsen  i Jönköping kan läggas ner, och att marken istället kan användas för stadsbyggnadsutveckling vid södra Munksjön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den styrande koalitionen i Jönköpings kommun var idag glada att äntligen, efter drygt 20 år, kunna presentera förslaget. I klippet hör du mer om kombiterminalens betydelse för området. Foto: Kristin Renulf / SVT

Kombiterminal är en terminal där olika lastbärare byter transportsätt utan att själva godset berörs, så kallade intermodala transporter.

Vanligen avses med kombiterminal en speciell järnvägsstation, där omlastning av containrar, växelflak, semitrailers och kassetter sker mellan järnvägsvagnar, fartyg och lastbilar.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer