Destination Jönköpings vd Patrik Olderius konstaterar att Gladiator-utställningen i Kinnarps Arena under sommaren blev en besvikelse sett till antalet besökare. Foto: SVT/Pressbild

Mångmiljonförlust efter gladiatorutställningen i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat att den roterande gladiatorutställning som besökte Jönköping under sommaren var en stor publikmässig besvikelse. Då siffrorna är ihopräknade visar det sig att det även blir en storförlust ekonomiskt.

Destination Jönköping hade hoppats att Gladiatorer – Colosseums hjältar skulle bli en stor attraktion och locka tusentals besökare till Jönköping under sommaren. Det visade sig vara en felkalkyl. Av de 70 000 besökarna man hoppats på kom bara drygt 9000.

Att det därmed skulle bli en ekonomisk förlust var klart, men frågan var bara hur stor. Under tisdagen presenterades siffrorna och det visar sig att det det blev en mångmiljonförlust.  Kostnaderna för utställningen låg på 10,2 miljoner kronor – intäkterna hamnade på 1,6 miljoner. Det blev alltså en förlust på 8,6 mijoner.

– Med facit i hand kan vi konstatera att vi kanske siktade för högt. Gladiatorutställningen motsvarade ett VM när vi borde ha startat med ett SM. Besöksantalet blev naturligtvis en stor besvikelse och långtifrån det vi väntat oss. Redan innan projektet var avslutat kunde vi se att det skulle gå back ekonomiskt. Vi har nu jobbat hårt för att få ner underskottet, säger Patrik Olderius, VD Destination Jönköping i ett pressmeddelande.

Söker förlustgaranti

Efter utställningen har man försökt sälja inventarier och förbrukningsinventarier som köpts in. Det som inte har kunnat säljas har skänkts till hjälporganisationer.

Nu har Destination Jönköpings hela ekonomi gåtts igenom och vid styrelsemötet under måndagen kom man fram till att det i bolaget finns utrymme för att täcka 3,5 miljoner av underskottet men att man begär 5 miljoner kronor i förlusttäckningsgaranti av moderbolaget Jönköping Rådhus AB.

Det negativa resultatet kommer att hanteras inom bolagskoncernen och kommer inte påverka kommunens skattefinansierade verksamheter, skriver man i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.