Bilden är tagen från förundersökningen om det misstänkta mordet.

Mannens läkare: Inte fått signaler att han var självmordsbenägen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som hittades död i sin bostad i Gislaveds kommun efter att ha fått i sig en större mängd receptbelagt medicin hade inte visat tecken på att vara självmordsbenägen. Det sa den överläkare inom psykiatrin som regelbundet träffat den nu döda mannen, när tingsrättsförhandlingen fortsatte under torsdagen.

– Om man är deprimerad eller självmordsbenägen har man en tanke om att det aldrig kommer bli bra, att mitt elände kommer fortsätta i all evighet och därför är det ingen mening att leva. Hopplöshet är en del av den depressiva och suicidala processen. [Han] hade inte den här tidsaspekten eller tidskänslan som vi pratade om förut, utan [han] och många andra i hans situation lever väldigt mycket här och nu, säger överläkaren när han under torsdagsförmiddagen vittnade i Jönköpings tingsrätt.

Han säger att han inte fått några signaler om att den funktionsnedsatte mannen skulle varit självmordsbenägen. Däremot hade han ett självskadebeteende som enligt läkaren berodde på att han mådde dåligt och var stressad.

Gav honom tabletter

En kvinna i mannens närhet misstänks för mord på honom. Kvinnan hävdar att mannen hade uttryckt att han ville begå självmord, och att hon ställt fram en större mängd tabletter på hans nattduksbord och sagt:

– Om man tar de här tabletterna så blir man en ängel.

Därefter sväljer han tabletterna. Dagen efteråt, den 11 november, hittades han död.

Åklagaren Maria Lundberg vill att tingsrätten först och främst ska pröva om kvinnan genom att ge mannen den dödliga dosen medicin gjort sig skyldig till mord. Hon ställer sig frågan om mannen verkligen förstod vad som skulle hända om han stoppade i sig preparaten.

Ny lag om uppmaning till självmord

I andra hand vill åklagaren att rätten ska pröva om kvinnan bidragit till att mannen begick självmord.

Det var i maj förra året som två nya brott tillkom i brottsbalken som  innebär att det blir straffbart att uppmana eller att på något annat sätt påverka en person att begå självmord.

– Frågan är inte vad som hänt, utan ansvaret, säger åklagaren.

Den åtalade kvinnan som nekar till brott menar att hon var den som bäst förstod det mannen sa, då hans sätt att uttrycka sig var påverkat av hans funktionsnedsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.