Marita Melin och reflexstolpen hon låg vid och vädjade efter hjälp. Foto: Carlotte Göransson/SVT

Marita satt hjälplös i diket – flera nonchalerade

Uppdaterad
Publicerad

Hon skulle väja för två älgar men voltade i stället in i skogen. När Marita Melin satt vid vägrenen och viftade efter hjälp åkte flera bilar förbi utan att hjälpa till.

Det var en sen och mörk kväll som Marita Melin åkte på Nissastigen mot Gislaved. Mitt i vägen stod helt plötsligt en älgko med kalv, hon väjde men räknade inte med att älgen skulle springa mot bilen.

– Så jag försökte väja tillbaka på min sida av vägen men då hade bilen redan tappat greppet där och börjat göra en första av fyra volter, berättar Marita Melin.

”Jag är så tacksam”

När hon lyckats ta sig till vägkanten, viftade hon med en presenning. Hon såg hur ett flertal bilar bromsade in vid henne men åkte vidare.

– De var det enda som var obehagligt med hela händelsen, säger hon.

Till slut var det ännu en person som såg henne – och stannade.

– När han kom blev jag så glad att jag började gråta. Jag är så tacksam för att han stannade, säger hon och berättar att det var flera som kom och tog hand om henne tills räddningstjänsten kom.

”Måste vara rädda om varandra”

Trots att Marita klarade sig undan med lindriga skador önskar hon att någon av de första bilarna hade stannat i stället. Orsaken tror hon delvis kan bero på att många har hört talas om vägpirater. Men de gånger som det gäller livet, tror hon inte uppmärksammas på samma sätt.

– Mänskligt värde måste börja räknas igen. Vi måste börja vara rädda om varandra, avslutar Marita Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.