Foto: Fredrik Weibull /SVT

Martin och Daniel söker landets sämsta kyrkplatser

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av juli startade Martin Jonliden och Daniel Sandström i Jönköping ett konto på Instagram där de lägger ut bilder på Sveriges sämsta sittplatser i olika kyrkor. Snabbt har kontot fått närmare 7 500 följare.

– Det är helt surrealistiskt. Det bara tog fart, säger Martin Jonliden.

Martin, ursprungligen från Eksjö och Daniel från Sundsvall, träffades under utbildningen till lärare på Högskolan i Jönköping och har varit nära vänner sedan dess. Och deras gemensamma humor och historieintresse resulterade i somras i Instagramkontot där bilder på de allra sämsta platserna i kyrkor publiceras.

– Vi tyckte att det var roligt och gjorde ett konto mest för att spara bilderna någonstans, säger Daniel Sandström.

– Vi skrattar inte åt kyrkan eller något som har med den att göra utan det är platsen som är där som gör det, säger Martin Jonliden.

Under predikstolen

Dålig plats i Kumla kyrka. Foto: Privat

Killarna besöker själva kyrkor och tar bilder men får även många skickade till sig av sina följare.

– Det finns många riktigt dåliga platser, men det var väl så förr, man skulle fylla kyrkorna till brädden, säger Martin.

Och vilken är den sämsta ni har sett hittills?

– I Särna kyrka finns platser under själva predikstolen. Den är under all kritik, säger Daniel med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.