Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Mattias Johansson berätta hur året varit sedan han fick cancerbeskedet, och han ger även några tips för att öka chansen att upptäcka sjukdomen i tid. Foto: SVT/PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mattias, 43, fick tarmcancer: ”Ett år efter beskedet är livet nästan som vanligt”

Publicerad

I början av 2020 fick Mattias Johansson i Jönköping beskedet att han hade cancer i ändtarmen, efter att ha upptäckt blod i avföringen. Nu ett år senare efter en omfattande operation, cytostatikabehandling och isolering ser läget mycket ljusare ut för honom.

– Jag hade inte trott att jag skulle drabbas av cancer i min ålder. Möjligen mycket senare i livet, säger Mattias Johansson.

När SVT möter tvåbarnspappan i hans bostad vid Vätterns strand ska han alldeles strax iväg till jobbet i Mullsjö, där han driver ett litet industriföretag.

– Ett år efter beskedet är livet nästan som vanligt, säger han med hoppfull ton.

I början av 2020 var livet desto dystrare. Under flera månader kämpade han, med stöttning från sin sambo och två barn, för att försöka besegra den allvarliga sjukdomen. Han genomgick en omfattande operation då nästan hela ändtarmen togs bort.

– Det brukar ta fyra till fem timmar, men min operation tog sju timmar.

Gick bra på ettårskontrollen

Sittandes i soffan i vardagsrummet berättar han att livet har förändrats under det omtumlande året. Det som tidigare inte var så viktigt för honom har fått en mer betydande roll. Han sitter ofta framför kakelugnen och låter ögonen vila på den sprakande brasan.

Cancerdiagnosen har inte hindrat Mattias från att leka med barnen, bland annat att vara ute med dem på paddelbrädan. Foto: Privat

Det kommer dröja innan han kan bli friskförklarad, men läget har gått åt rätt håll i alla fall. När ettårskontrollen genomfördes såg det positivt ut.

Hur länge han har haft tumören innan den upptäcktes vet han inte. Han uppmanar nu andra att lära sig känna igen symptomen som kan innebära att man drabbats av tarmcancer.

– Blod i avföringen är ju ganska uppenbart. Men det kan vara en del diffusa tecken tidigare, säger han.

Han tycker också att man ska fråga sina föräldrar och äldre släktingar för att ta reda på om det kan finnas ärftliga anlag att drabbas.

Musiken terapeutisk

Mattias Johansson har ett stort musikintresse och slog år 2005 igenom med indiepopgruppen I'm from Barcelona. Under sjukdomstiden har det inte blivit mycket musicerande, men han hoppas komma igång framöver för att bearbeta känslorna.

– När allt är över och jag har landat kommer det att finnas mycket material i huvudet som behöver komma ut genom kreativitet.

I klippet ovan hör du honom berätta mer om hur året varit sedan han fick cancerbeskedet.

Det här är några vanliga symtom som kan bero på cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Du kan ha ett eller flera av dem:

  • Du har blod i avföringen. I bland kan du se det själv. Det är vanligare att det upptäcks om du utreds för blodbrist.
  • Du kan bajsa oftare eller mer sällan än tidigare.
  • Avföringen kan få annan form eller utseende än tidigare.
  • Du får slem i avföringen.
  • Du får svårt att bajsa och det känns som att du inte lyckas tömma tarmen helt.
  • Det är ovanligt, men en del kan få ont i magen eller tappa aptiten.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer