Daniel Rundqvist är redaktionschef på SVT Nyheter Jönköping. Foto: SVT

Därför gör medier gemensam sak på Österängen

Publicerad

I en av valkretsarna på Österängen i Jönköping var valdeltagande lägst i länet vid förra valet. Bara två av tre röstberättigade gick till valurnorna. Inför årets val besöker därför flera av Jönköpings medier nu gemensamt bostadsområdet för att diskutera frågor om demokrati och röstvilja.

Österängen ligger vid E4 på gränsen mot Huskvarna och byggdes på 50- och 60-talet. Idag är det ett bostadsområde med många hyreslägenheter och en hel del butiker och företag. Runt 3 500 personer bor här, många med rötterna utomlands.

Men varför är det inte fler som väljer att delta i valet? Och hur kan man öka intresset för demokratin här? De frågorna ska vi på SVT försöka få svar på när vi under fredagen finns på plats i centrumgallerian stora delar av dagen.

– Det känns viktigt att finnas på plats i folks vardag för att samtala om valfrågorna och höra vilka frågor som är viktiga för Österängsborna, säger Daniel Rundqvist som är redaktionschef på SVT Nyheter Jönköping.

Unikt samarbete

Men satsningen är samtidigt ett ovanligt samarbete mellan flera av länets medier. Sveriges Radio P4 Jönköping sänder från platsen under stora delar av dagen, och även Hall Media – det vill säga Jönköpings-Posten med systertidningar – kommer finnas på plats.

– Det är väldigt ovanligt att vi gör något sådant här tillsammans, men i det här fallet känns det väldigt roligt och viktigt att på det här sättet gemensamt få fokusera på demokratifrågorna, säger Daniel Rundqvist.

Men är det verkligen bra att ni samarbetar på det här sättet, ska inte medier konkurrera?

– Jo, och det gör vi ju normalt, när vi kompletterar varandra och förhoppningsvis belyser ämnen ur olika synvinklar. Men när det kommer till valet har vi ju egentligen samma grunduppdrag, att värna demokratin. Sedan kommer vi självklart lyfta olika frågor i våra olika medier under tiden fram till valet.

– Men det är ju samtidigt ett sätt att visa upp mångfalden av medier, och vår roll i samhället.

Direktsändning av debatt

SVT kommer bland annat kunna tala om ”Valkompassen” som tidigare varit ett uppskattat verktyg för väljare som är osäkra eller vill testa var de egentligen stå politiskt. Det blir även en direktsändning på sajten och i appen av en politisk mindebatt om valdeltagande med start 11.30.

Läs även krönikan från Jönköpings-Postens ansvarige utgivare Marie J Flyckt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet