• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ingemar Sjöberg, jakthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län. Foto: TT/SVT

Mer spridda vildsvinsstammar påverkar tätorter

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinsstammarna har spridit ut sig allt mer över Jönköpings län och djuren har börjat dyka upp i områden där de inte funnits tidigare. Nu ökar därför risken att vildsvinen tar sig in i tätorter.

– Det är ett problem, säger Ingemar Sjöberg, jakthandläggare på länsstyrelsen.

Vildsvinen har förökat sig över tid och finns nu i princip över hela länet. Flest finns i de nordöstra delar och dom sydvästra, alltså i trakterna runt Värnamo och Kärda.

Där orsakar vildsvinen problem för boende med sitt bökande och den lokala idrottsklubben har exempelvis varit tvungen att sätta upp kravallstaket för att skydda fotbollsplanen.

– Vi har ett lägre jakttryck kring våra tätorter och det märker vi på vildsvinen. De konkurrerar helt enkelt om utrymmet med oss människor, säger han.

Enligt Ingmar Sjöberg har den milda vintern och en stor tillgång till favoritfödan ekollon medfört att vildsvinen förökat sig mycket i år.

Om vildsvinen börjar dyka upp i ett villaområde menar Ingmar Sjöberg att boende ska tänka på att rensa i trädgårdar och ta bort exempelvis frukt och trädgårdsavfall eftersom det lockar till sig djuren.

– Jag tycker inte man ska vara rädd för dem, men ökade populationer i områden där det är människor skapar en viss risk för konfrontationer, säger han.

Men ska man behöva sätta upp kravallstängsel för att skydda fotbollsplaner?

– I yttersta fall kan man komma till sådana akutåtgärder, men över tid så måste populationen anpassas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.