Högst andel läkare har utsatts för hot eller våld i Jönköpings län. Foto: Claudio Bresciani/TT

Många läkare utsatta för hot och våld – störst andel i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings län har 15 procent av läkarna utsatts för hot eller våld under det senaste året. Det visar en undersökning som Läkarförbundet har gjort bland sina medlemmar.

Fler än var tionde läkare har utsatts för hot eller våld under det senaste året, enligt en ny rapport. Bland läkare som har en utbildningstjänst för att få sin läkarlegitimation är andelen som utsatts för hot eller våld i arbetet ännu högre – där är det nästan var femte.

Värst är det bland de läkare som arbetar inom psykiatrin eller akutsjukvården. Där har fler än var tredje drabbats.

Högst andel i Jönköping

Siffrorna skiljer sig dessutom åt mellan olika regioner. Högst andel utsatta läkare finns i Jönköping, enligt rapporten, med 15 procent. Minst andel är det i Västerbotten, med 9 procent.

Enligt Läkarförbundet kan det bero på att det finns lokala skillnader i hur man jobbar med hot och våld.

– Arbetsgivarna i Jönköpings län behöver inse hur allvarlig läget är, särskilt för vissa grupper av läkare. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del av yrket, säger Bengt Hultgren, ordförande för Jönköpings läns läkarförening.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionledningen är medveten om hot och våld bland personal. Nu sätter de in åtgärder för att utbilda alla anställda, säger HR-direktör Patrick Nzamba. Foto: Emma Johansson/SVT

Enkäten skickades våren 2022 till samtliga yrkesverksamma medlemmar inom hälso- och sjukvården, det vill säga 37 521 personer. 15 901 personer svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 42 procent. Svarsfrekvensen var ungefärligt densamma i alla lokalföreningar och regioner. I Jönköpings län svarade 548 personer.

Källa: Sveriges läkarförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer