Ebba Kvernebo-Sunnergren och Filippa Taxbro, elever på Per Brahegymnasiet, säger att diskussionerna kring metoo har gjort skillnad på skolan. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Metoo-diskussioner skapade bättre klimat på Per Brahegymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

På Per Brahegymnasiet i Jönköping följde skolan upp metoo-debatten med föreläsningar och diskussioner. Skolans elever menar att det har gjort stor skillnad i hur eleverna bemöter varandra. Hör Ebba Kvernebo-Sunnergren och Filippa Taxbro berätta hur i videon här ovan.

Initiativet till att följa upp metoo i skolan kom från en av lärarna, Allyson Neuberg. Hon fick stöd från rektor och skolan kollade sedan med eleverna hur de ville göra för att hantera metoo. Resultatet blev att Per Brahegymnasiet att bjöd in föreläsare och höll diskussioner om sexuella trakasserier. Eleverna fick också se en film i ämnet.

Nu ska skolan fortsätta med liknande diskussioner kring sexuella trakasserier för kommande års elever.

Bättre förberedda

Å eleverna själva är övertygade om att om något sådant sker – så kommer de att kunna hantera det bättre.

– Jag tror att om något händer nu så vet man mer vad man ska göra. Innan har det varit mer så att ”oj, något hände, men jag vet inte riktigt vad jag ska hantera det”. Nu vet man att du kan gå till kuratorn, du kan gå till en lärare och de kommer att hjälpa dig, säger Ebba Kvernebo-Sunnergren, elev i klassen IB2.

Hur tycker då eleverna att skolan ska gå vidare med detta?

– Göra ännu mer med det och prata, diskutera och visa att det verkligen är fel och prata om den nya samtyckeslagen, säger Ingrid Alfredsson, också elev i klassen IB2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.