Ida Frankner, Mohit Sing och Vilda Ydreborg. Foto: SVT

Elever har Metoo-samtal på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Höstens metoo-rörelse sätter nu spår på olika sätt runt om i länet. Ett exempel är Per Brahe-gymnasiet i Jönköping där eleverna under tre veckor får samlas och diskutera frågor om kränkningar och diskriminering.

Allyson Neuberg, som är koordinator för internationella IB-progammet  och hon undrade varför hon hörde om metoo på väg till skolan och hemma men inte på skolan.

– Den vecka som metoo kom ut i medierna började vi att prata om att jobba med det i skolan. Vi frågade eleverna hur de ville arbeta med detta och vilka synpunkter och förslag de hade. Så samlade vi in dem och hade möten med rektorer och elevhälsoteamet, säger Allyson Neuberg.

Diskussioner om metoo

Resultatet blev att alla elever ska samlas klassvis under två tillfällen under veckorna 46-49 och diskutera olika givna situationer. Samtalen dokumenteras och skickas in till skolpersonalen. Eleverna ska också se en film om ämnet och prata om den. Filmen heter ”Kära pappa” och gjordes redan för två år av den norska hjälporganisationen Care. I filmen hörs rösten från en ofödd flicka och som talar om de kränkningar som hon kommer utsättas för under sitt liv.

– Även om filmen är ur en kvinnas synvinkel är den ändå väldigt relaterbar. Man kan förstå hur ens vänner och kvinnor över hela världen skulle reagera på sådana upplevelser. Filmen talar också om vad jag som kille ska vara försiktig med. Så jag tycker det är en mycket viktig film, säger Mohit Sing, elev på IB-programmet på Per Brahe-gymnasiet.

”Sånt man vet har hänt”

– Exemplen som de ger, om hur man kan bli utsatt under olika åldrar, det är sånt man vet har hänt kompisar och en själv flera gånger, säger Vilda Ydreborg, elev på IB-programmet.

Ida Frankner, som även hon är elev på IB-programmet, menar att det händer saker överallt och hela tiden, för väldigt många, men att det är tabu att prata om det.

– Så det är bra att skolan ordnar så att vi kan sitta ner och prata om detta. Det är viktigt så folk förstår att det är ett problem, säger Ida Frankner.

Fortsättning följer

Allyson Neuberg är koordinator för IB-programmet på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping. Foto: SVT

Allyson Neuberg hoppas att diskussionen ska fortsätta bland eleverna och hon planerar också för fler aktiviteter.

– Många elever efterfrågade en föreläsning också, men det tar lite tid att hitta en bra föreläsare och som passar för hela skolan. Nu ska vi utvärdera den här delen av projektet och använda informationen som vi får in av eleverna för att se hur vi går vidare, säger Allyson Neuberg.

Tror ni att allt det här kring metoo kommer att leda till en förändring?

– Jag hoppas det. Det är svårt att säga på förhand, men det känns som att det börjar hända grejer nu, och det är skönt, säger Vilda Ydreborg.

– Det är någonting som har funnits väldigt länge och har varit ett problem länge. Jag tror att det kommer att ta tid att få bort de här idéerna och sätten att agera på, säger Ida Frankner.

– Jag tycker att det redan har förändrats, men vi har så klart en lång väg kvar att gå. Allt kommer att bli bättre, men vi måste jobba aktivt för det. Men jag är optimistisk, säger Mohit Sing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.