För två år sedan fick Mikael Wik ta emot Klimatrådets klimatpris. Foto: SVT

Mikael försörjer halva byn med energi

Publicerad

Mikael Wik från Adelöv utanför Tranås värmer inte bara upp den egna gården. Han ser också till att kyrkan, församlingshemmet och skolan i Adelöv får värme från ved från såväl den egna gården som från andra skogsägare i närheten. Nu prisas han för sina insatser.

– Vi som är lantbrukare och skogsägare ska inte behöva köpa vår energi. Den energi som vi producerar och säljer åt andra motsvarar vad vi förbrukar i bränsle i våra traktorer, säger Mikael Wik.

På Wiks gård finns 300 hektar skog. Avverkningen därifrån räcker gott till den egna gården, som bland annat har ett stort kycklingstall. Men han köper också in rötved från närområdet.

– Andra skogsägare säljer gärna och jag kan betala hyfsat eftersom vi slipper långa transporter.

Minska utsläppen

Mikael Wik tilldelas nu Guldyxan, som delas ut på Elmias skogsmässor utanför Jönköping. Det är tolfte gången som utmärkelsen Guldyxan delas ut av LRF Skogsägarna, tidningen Land Skogsbruk och Elmia.

 I år letade juryn efter en skogsägare, eller i skogsbruket praktiskt verksam person, som bidrar till att mer energi från skogen kan tas tillvara och därmed minska utsläppen av koldioxid.

Alla kan inte göra allt

Mikael Wik får priset med motiveringen: En sann landsbygdsentreprenör, lantbrukare och skogsägare som i den mindre skalan bidrar till omställningen från fossila bränslen till förnybar energi. Mikael Wik försörjer med sin vedeldade närvärmeanläggning inte bara den egna gården i Adelöv med värme utan även kyrka, församlingshem och skola.

Ved från det egna och andras hållbara familjeskogsbruk tas tillvara och koldioxidutsläppen minskas. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Det gör Mikael Wik med stor energi och tilldelas därför Guldyxan 2017.

För två år sedan fick Mikael Wik Klimatrådets pris för sitt engagemang för hållbar energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.