Insats mot misstänkt brev- och paketbomb som skickats till Eksjö Garnison. Operatören undersöker och dokumenterar den misstänkta försändelsen, som lastas i OXA-transport, även kallad bombkula, för att kunna köras iväg och oskadliggöras på annan lämpligare plats. Foto: Försvarsmakten

Militär och polis övar skarpt i Jönköpings län

Publicerad

Terrorhot och efterkrigssituationer – scenariorna är realistiska när militären, polisen, räddningstjänst och ambulans samordnat övar på att röja skarp ammunition.

Minor är inget som försvarsmakten vanligen påträffar i Sverige, men då och då kommer larm till SOS om granater eller annan odetonerad ammunition. Först på plats är då oftast polis, ambulans eller räddningstjänst, och det är därför Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, Swedec, bjudit in till en stor övning.

– Allmänheten kommer att märka av övningen mest genom att man ser militära fordon, polisens fordon och räddningstjänstens bilar, säger Tomas Wikström, major och övningsledare.

Övningarna, som pågått sedan i onsdags, har som mål att öka militärens förmåga att samverka med andra enheter – som polis, Myndigheten för sammhällsskydd och beredskap, räddningstjänst och ambulans – för att genomföra ammunitionsröjning i bebyggelse. Övningarna pågår runt Elmia och i Axamoskogen i utkanten av Jönköping, men för Eksjöborna kan övningen bli mer märkbar.

– I vissa fall är övningarna centralt i Eksjö.

Vill inte att obehöriga ska fotografera

Men kring det hela finns det en del sekretess och några övningar är hemliga. Därför kommer Försvarsmakten att spärra av vissa områden.

– Vill inte att folk ska se och filma.

Hela övningen handlar om att samordna och samverka med myndigheterna emellan. Scenariot man utgår från kallas för skymningsläge – det vill säga att Sverige varit i stridshandlingar med annat land och att det är precis efter fredsavtal. Övningarna utgår från att det finns rester kvar av ammunitionseffekter och att olika typer av oroligheter kan blossa upp på vissa platser.

Bland övningarna finns bland annat en där myndigheterna ska hantera en situation där en person har kastat in något farligt (handgranat eller annat) i en aula på en skola. I övningen måste faran oskadliggöras innan ambulanspersonal kan gå in och göra sitt uppdrag.

Övar på terrorhot

För Sverige som inte varit i krig på över 200 år så skulle man kunna tänka att efterkrigsscenariot inte är helt realistiskt, men Tomas Wikström betonar att det ändå finns tillfällen då övningarna kan användas i praktiken.

– Tyvärr ser vi en större hotbild för terrorhandlingar och till en viss del övar vi på det, säger han.

Tillämpningsområdena är dessutom flera. Det är händer då och då att man exempelvis vid ett dödsbo upptäcker att någon tagit hem något explosivt på 30-40-talet, som stått länge orört.

Skarp ammunition

Trots att några av övningarna sker med skarp ammunition så menar Tomas Wikström att säkerhetsrisken är låg.

– Vi har välutvecklade tekniker och metoder. Vi tar större risker när vi transporterar oss på vägar till och från övningarna.

Efter de dagar som övningen hittills pågått är reaktionerna alltjämt positiva, berättar Tomas Wikström.

– Vi känner alla att det finns behov för övningar som denna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.