Officeren krävde att logementet skulle städas. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Officer straffas för kränkning på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En officer får löneavdrag efter att ha stormat in på logementet på fritiden och krävt att där skulle städas. Han har sedan publicerat ett kränkande inlägg på sociala medier.

Mannen är officer på Göta ingenjörregemente, Ing 2, i Eksjö. En helg i början på året stormade han in på logementen och beordrade uppställning och krävde att några rekryter skulle städa. Han ska vid tillfället ha varit civilklädd och inte ansvarig för gruppen i fråga. Enligt anmälan uppfattade rekryterna situationen som hotfull och kränkande. Soldaterna var helglediga och de kände inte igen mannen.

Film på sociala medier

Mannen har sedan lagt ut en film på sociala medier där han själv medverkar och där han säger att ”jag ger fullständigt fan i värdegrund och gender när det ser ut som ett hor-hus”. Enligt rekryterna, som anmälde filmen, sparkade han sedan på logementsdörren och skrek ”uppställning”.

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd har nu beslutat att mannen ska få en disciplinpåföljd på 15 dagars löneavdrag.

Motiveringen är att nämnden ser allvarligt på en medarbetare som anser sig stå över Försvarsmakten värdegrund, men menar också att mot detta står en grundlagsskyddad rätt för mannen att uttrycka sin åsikt.

Får vara kvar

Ing 2 - Göta ingenjörsregemente i Eksjö.

Personalansvarsnämnden skriver också att ”instruktörens uppgift är en bärande del inom Försvarsmakten och instruktörens beteende präglar dennes elever. I förekommande fall var uttrycket på sociala medier vulgärt och ovärdigt det ledarskap som Försvarsmakten ser som modernt och respektfullt.”.

Däremot tyckte inte nämnden att agerandet var så allvarligt att officeren behövde sluta sin anställning. Men de påpekar att om han inte förändrar sig och något liknande händer igen kan det bli att han får sluta.

LÄS MER: Eksjöbefäl riskerar uppsägning efter att ha kränkt rekryter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer