Foto: Gislaveds kommun

Miljonsatsning på integration och folkhälsa

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av förra årets budgetöverskott i Gislaveds kommun satsas nu på förbättra folkhälsan och påskynda inkludering i samhället.

Pengarna är i form av bidrag och kan sökas av både organisationer och föreningar i kommunen och av kommunens egna verksamheter.

– En god hälsa, en känsla av sammanhang och inkludering är mycket betydelsefullt för varje enskild individ och för samhället som vi lever i, säger kommunstyrelsens ordförande, Marie Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Moraliskt beslut

Potten på de 20 miljoner kronorna är avsatta under 2017 och 2018. De tas från det överskott kommunen gjorde förra året på 60 miljoner kronor.

Att Gislaveds kommun hade ett så pass stort överskott för 2016, beror till stor del på att det sköts till statliga pengar under 2016 för bland annat integrationsarbete, som aldrig hann göras åt.

– Det är ett bra moraliskt beslut vi har tagit i kommunfullmäktige att avsätta dessa pengar från förra årets överskott. När vi fått pengar från nationell nivå, så ska de användas till det som var syftet, säger Marie Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.