Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets regionråd Jon Hammarin-Heinpalu (Mp) svarar på frågan om risken att åka ur regionen i klippet. Foto: Irma Hellman/SVT

Miljöpartiet om regionvalet: ”Risken att vi åker ur är liten”

Publicerad

Miljöpartiet går till val på att region Jönköpings län bör öka resurserna i skolan för att fler unga som har psykiska besvär ska kunna få hjälp. Regionrådet Jon Hammarin-Heinpalu (Mp) menar att regionen behöver bli en del av elevhälsan och när det gäller stödet till miljöpartiet är han inte orolig.

Jon Hammarin-Heinpalu (Mp) lyfter fram partiets tre fokusområden inför valet i höst. De är kollektivtrafik, satsning på psykisk hälsa och natur- och kulturlivet. För områdena psykisk hälsa och natur- och kulturlivet spelar skolan en viktig roll, menar han.

– Vi vill se till att barn har möjlighet att ta del av kultur i skolan oavsett var du går i skola.

Regionvalet 2022 Jönköpings län

Jon Hammarin-Heinpalu (Mp) fortsätter:

– Barn och unga ska ha möjlighet att ta del av det kulturutbudet som residensstaden Jönköping ändå erbjuder. Då handlar det om att dem ska bussas hit till Jönköping.

När det gäller satsningen på psykisk hälsa behövs fler resurser till skolan, menar Miljöpartiet. De vill att regionen blir en del av elevhälsan för att på så sätt jobba tidigare i sjukdomsstadiet.

Gratis kollektivtrafik

Ett förslag från Miljöpartiet är att erbjuda gratis kollektivtrafik för unga.

– Kollektivtrafiken vill vi göra mycket mer tillgänglig än vad den är i dag. Framför allt vill vi göra den gratis för de som är under 20 år gamla så att man sätter vanorna tidigt och börjar åka med kollektivtrafiken som en standard när man är ung, säger Jon Hammarin-Heinpalu (Mp).

Det minsta partiet i regionen

I valet 2018 fick Miljöpartiet 3, 29 procent av regioninvånarnas röster. De har varit det minsta partiet under den pågående mandatperioden men enligt regionrådet Jon Hammarin-Heinpalu (Mp) har de fått igenom några av deras förslag ändå, bland annat förbättringar i palliativvården och saker som rör ordningen i verksamheten på Spira.

Hör Jon Hammarin-Heinpalu (Mp) svara på frågan om risken för att åka ur regionfullmäktige i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet