Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du hur det var när minneceremonin i Jönköping inleddes för att hedra offren för Utøya-attentatet. Foto: SVT/Johannes Tolf

Minnesceremoni i Jönköping för offren på Utøya

Publicerad

I dag, den 22 juli, är det tio år sedan Norge skakades av terrorattentatet vid Utøya och vid regeringskvarteren i Oslo. För att hedra offren genomfördes minnesceremonier på många håll i landet, bland annat i Jönköping.

Sammanlagt 77 människor dödades, 69 på Utøya där majoriteten var barn och åtta personer vid explosionen i Oslo.

I Rådhusparken i Jönköping har det under eftermiddagen och kvällen anordnats ett minnesarrangemang med live-musik, möjlighet att tända ljus och lägga rosor på scenen för att hedra offren.

– Det är viktigt att ha detta varje år för att folk inte ska glömma bort vad som hände, säger Junie Ek Alexandersson, SSU Jönköping.

Greps av insatsstyrkan

Utøya ligger nordväst om Oslo och har sedan 50-talet varit de norska socialdemokraternas plats för politiskt ungdomsläger. Det var där högerextremisten Anders Behring Breivik slog till, några timmar efter att hans bomb detonerat utanför regeringskansliet.

Han presenterade sig som polis när han anlände till ön och uppgav att han kom dit för en kontroll efter bombningen i Oslo. Breivik mördade 69 personer och skadade mångt fler på Utøya innan han greps av insatsstyrka.

Anders Breivik dömdes

Många sköts ihjäl med automatvapen, en del ungdomar försökte fly ut i vattnet för att undsättas av båtar, trots att Breivik sköt mot dem i vattnet.

Året därpå dömdes Breivik till 21 års förvaring, norsk lags strängaste straff. Straffet kan förlängas med fem år i taget så länge Breivik utgör en fara för samhället.

I klippet ovan ser du hur det var när minneceremonin i Jönköping inleddes kl 16 på torsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer