Foto: Arkivbild Claudio Bresciani / TT

Minskning av anmälningar om bluffakturor

Publicerad

Under förra året minskade anmälningar om falska fakturor med nästan 29 procent jämfört med år 2015 i polisregion Öst där Jönköpings län ingår. – Det finns andra sätt att lura till sig pengar på, säger Ulrika Gustavsson, gruppchef för polisens bedrägerigrupp, om minskningen.

Enligt polisen är det mest företag som drabbas av falska fakturor och det är företag av alla storlekar. Privatpersoner är relativt förskonade.

Under förra året ökade antalet anmälningar med 2,2 procent som helhet i landet, men i polisregion Öst var det istället en stor minskning, visar siffror från Brottsförebyggande rådet som sammanställts av Visma.

– Det kan finnas två parametrar i det, dels så är bluffakturor inte det stora nu. Det finns andra sätt att lura till sig pengar på. Och det andra är att det pågår en stor utredning i Norrköping, som också ingår i samma polisområde, som innehåller 2000 ärenden. Kanske påverkar den siffran, säger Ulrika Gustavsson.

Svåra brott att klara upp

Bedrägeri med hjälp av bluffakturor är en brottstyp där enskilda ärenden kan innehålla ett stort antal brott.

I polisregion Öst gjordes år 2016 947 anmälningar jämfört med 2015 då 1.327 anmälningar gjordes. Men andelen som klaras upp är inte så stor, säger Ulrika Gustavsson.

– Det är svårt att få fast personerna bakom de här fakturorna. De styrs ofta från utlandet och är svåra att spåra. Men det går självklart. Man lämnar ju spå efter sig, men det är inte helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.