Misstänkt vapen i Forsheda var ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot torsdag orsakade en beväpnad och aggressiv man ett omfattande polispådrag i Forsheda, och ett VMA-larm, Viktigt meddelande till allmänheten, gick ut för att varna allmänheten. Nu visar det sig att mannen inte hade något riktigt vapen på sig vid händelsen.

– Det var en replika, ett vapenliknande föremål, säger åklagare Klas Hellgren, till SVT Nyheter Jönköping.

När den hotfulla mannen i Forsheda i Värnamo kommun greps i samband med polisinsatsen under natten till torsdagen bar han något som såg ut som en pistol.  Polisen bedömde att det ”fanns risk att han skulle göra någon illa eller ta någon i gisslan.”

– Poliserna på plats var osäkra och kunde inte bedöma om det var ett riktigt vapen. Nu visar vår tekniska undersökning att det var en så kallad replika, säger Klas Hellgren.

Förvillande likt en pistol

En replika är inget licensvapen utan ett vapenliknande förmål. Enligt Klas Hellgren är det förvillande likt en pistol.

Polisen tog ju beslut om ett VMA-larm, för att skydda Forshedaborna, var det rätt?

– Jag förstår det fullkomligt. De tog det säkra före det osäkra. Det kunde ha varit ett riktigt vapen. Jag har inga synpunkter på det beslutet, det var rätt bedömt, säger åklagare Klas Hellgren.

Är den här mannen känd hos er sedan tidigare?

– Ja det är han, bland annat i narkotikasammanhang.

Mannen är anhållen och fortfarande misstänkt för olaga hot, kommer du begära att han ska häktas?

– Jag ska ta ställning till det imorgon. Jag inväntar en del förhör med vittnen och med honom, säger Hellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.