Polisens mobila station på plats i Forserum

Mobil station i Forserum

Uppdaterad
Publicerad

En mobil polisstation sätts under torsdagen upp på torget småländska Forserum, där flera somaliska familjer trakasserats den senaste tiden.

-Flera har hävdat att de gjort polisanmälningar, men att vi inte tagit emot dem. Nu åker vi ut till dem, säger Magnus Roman, presstalesman vid Jönköpingspolisen, till TT.

Polisen kommer att stå på torget mellan klockan 11 och 16 på torsdagen. Tolkar kommer också att finnas där för att hjälpa till.

”Vi tar det här på allvar. Det är olyckligt om människor som utsatts för brott inte anmäler det till polisen. Vi behöver känna till att någon drabbats för att kunna hjälpa”, säger Christer Edlund, polisenhetschef på Höglandet, i ett pressmeddelande.

”Bara tre anmälningar”

Polisen säger sig endast ha tagit emot tre anmälningar från somalier hittills i år. Nu ska man därför gå igenom händelserapporter med somalier som ringt till länskommunikationscentralen i Jönköping.

Under torsdagen krävde muslimska riksorganisationer att justitieminister Beatrice Ask ska tillsätta en kriskommission efter det att somaliska familjer upplevt sig trakasserade i Forserum.

Kommunen kan inte garantera de somaliska familjerna mänskliga rättigheter, såsom personlig säkerhet, anser organisationerna som även skriver till FN, enligt ett pressmeddelande från Muslimska mänskliga rättighetskommittén.

Ska utredas lokalt

Gustav Gellerbrant, sakkunnig på justitiedepartementet, säger att Ask inte kan uttala sig eftersom organisationernas krav ännu inte har lämnats in.

När de gör det kommer de att hanteras enligt rutinerna, enligt Gellerbrant. Han betonar att de anmälda brotten i Forserum är något som ska utredas lokalt av polisen.

Tidigare har misshandeln av en somalier den 5 augusti nämnts som en av trakasserierna. Den misstänkta misshandeln utreds av kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet