Mats Green (M) tycker det är oacceptabelt att försvarsminister Peter Hultqvist (S) känt till problemen inom Transportstyrelsen sedan mars 2016 utan att informera försvarsutskottet. Foto: TT/Riksdagen

Moderat kritik efter mötet med försvarsministern

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) frågades idag ut av försvarsutskottet om IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Mats Green, moderat riksdagsledamot från Jönköping och som sitter i försvarsutskottet är inte alls nöjd med försvarsministerns svar.

– Försvarsministern har varit medveten om detta i ett och ett halvt års tid och ändå har han inte gjort någonting för att stoppa pågående brottslighet och pågående säkerhetsläckage. Det är helt oacceptablet för att uttrycka sig milt, säger Mats Green (M) till SVT Nyheter Jönköping.

Enligt Mats Green innehöll försvarsutskottets möte ”många frågor men få svar”. Han också irriterad över att försvarsministern inte sagt någonting tidigare till försvarsutskottet trots att han känt till saken sedan mars 2016.

– Peter Hultqvist hade inga svar på varför han haft som genomtänkt strategi att inte informera Sveriges riksdag eller försvarsutskottet om detta, trots att försvarsministern är på besök i utskottet i stort sett varannat möte för att informera om allt som händer och sker, säger Mats Green.

IT-skandalen

”Medveten strategi”

– Han har då inte sagt ett enda ord om detta. Det har varit en medveten om genomtänkt strategi. Det är, som statsministern säger, ett rent haveri, men det är ett haveri inom regeringen, menar Mats Green (M).

På mötet framkom det att Peter Hultqvist fick informationen om Transportsstyrelsens IT-affär i mars 2016 av tjänstemän på departementet. De hade, enligt Hultqvist, i sin tur fått informationen från justitiedepartementet.

–Jag fick en bild av att det fanns problem i samband med en outsourcing på Transportstyrelsen, att Säkerhetspolisen och Försvarsmakten hade kontakt i sammanhanget och att man från Försvarsmaktens sida vidtog åtgärder, säger Peter Hultqvist, efter försvarsutskottets möte i riksdagen.

Pratar inte med varandra

Mats Green är orolig för att kommunikationen mellan departementen och mellan ministrarna verkar bristfällig.

– När jag då ser andra stora frågor där vi är beroende av god samverkan mellan departement och olika ministrar, d v s terroristbekämpning, organiserad brottslighet med mera, att man då har som strategi att inte prata med varandra så blir jag väldigt orolig. Det kanske allvarligaste är konsekvenserna för Sverige och för enskidla människor. Det här är oerhört allvarligt och det är definitivt inte okej och det har skadat oss.

Vad tycker du borde ske nu?

– Detta måste få någon form av konsekvenser. Nu utfrågas också Anders Ygeman i justitieutskottet och sedan träffas partiledare ikväll för att informeras. Det kan säkert bli aktuellt med misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd. Men det får vi återkomma till, säger Mats Green (M).

Försvarsminister Peter Hultqvist fick alltså vetskap om Transportstyrelsens IT-affär tidigt i fjol.

– Jag fick en bild av att det fanns problem i samband med en outsourcing på Transportstyrelsen, säger Hultqvist efter att ha blivit utfrågad av försvarsutskottet.

Informerades

Hultqvist informerades om att det rörde sig om skyddsidentiteter och militära fordon som fanns i Transportstyrelsens system.

– Jag försäkrade mig om att åtgärder vidtogs i sammanhanget. Det var det viktiga ansvaret för oss att ta i sammanhanget i förhållande till myndigheten, att verkligen veta att det pågick verksamhet, säger Hultqvist.

– Det är jag förvissad om att de har gjort och det har de också redogjort för offentligt, säger Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet