Åklagare Linda Schön har beslutat att släppa den 16-åring som misstänks för mordet på en hemlös man i Huskvarna. Foto: TT/SVT

Mordmisstänkt 16-åring släppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare, Linda Schön beslutade idag att häva häktningen av den 16-åring som suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på en man i Huskvarna natten till den 8 augusti i år. Pojken är dock fortfarande misstänkt för mordet.

Den 16-årige pojken har suttit häktad i närmare en månad på sannolika skäl misstänkt för mord. Anledningen till att åklagaren nu beslutat att häva häktningen är att utredningsläget är sådant att hon bedömer att risken att 16-åringen undanröjer bevis eller på annat sätt förstör utredningen är låg.

Åldern avgörande

-Misstankarna har inte på något sätt förändrats utan det är utredningen som har kommit så långt att grunden för häktning påverkas, säger Linda Schön till SVT och fortsätter:

– Det finns inte synnerliga skäl att hålla honom häktad, En vuxen människa misstänkt för samma brott hade troligen inte släppts ut häktet, men så är det inte för en ungdom. Hade valet varit att släppa ut honom på gatan så hade det kanske inte varit aktuellt att häva häktningen, men nu finns det ett tillfredsställande alternativ där han är under fortsatt övervakning, och hålls inlåst.

16-åringen har överlämnats till socialtjänsten i enlighet med det beslut om LVU som fattats sedan tidigare och kommer fortfarande att vara inlåst.

Åtalsfristen upphör

Åklagaren menar även att de senaste veckornas förhör och övriga utredningsåtgärder har medfört att kollusionsfaran i det närmaste har upphört.

Beslutet om att häva häktningen innebär att åtalsfristen upphör men ärendet kommer ändå att hanteras skyndsamt med hänsyn till de inblandades ringa ålder.

Enligt åklagaren så har utredningen kommit långt men att man bland annat inväntar svar från Nationellt Forensic Center, NFC innan ett åtal är aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet