Ull-Britt Hagström är ett av de vägombud som kommer att granska vägarna i sommar. Foto: SVT

Motormännen granskar vägarna

Publicerad

Under två månader framöver kommer Motormännen att undersöka skicket på de statliga vägarna i Västsverige, i hopp om att kunna påskynda ett arbete av de vägar som är trafikfarliga.

Undersökningen kommer att göras med hjälp av ett verktyg som mäter ojämnheter i vägarna. Informationen de samlat in kommer att sammanställas och förslag på åtgärder till förbättringar kommer sedan tas vidare upp till de ansvariga inom Trafikverket och på kommunens gatukontor.

– Vi påpekar vad vi sett och påtalar brister. Vi är ingen myndighet, men man lyssnar när Motormännen säger något, berättar Ulla-Britt Hagström som är ordförande på Motormännen i Skaraborg.

Skiftande kvalité

Kvalitén på vägarna runt om i landet skiftar. I bland annat Jönköpings län håller de över lag bra skick, men det gäller inte alla och det är just de vägarna som Motormännen nu vill uppmärksamma. 

De problem som Motormännen stöter på vid undersökningen av vägarna är framför allt att de är guppiga och kurviga. Vissa av dem är inte tillräckligt breda och några saknar mitträcken.

– Risken med en dålig väg är ju att bilar förstörs. Men det värsta är ju när man spårar ur och det kan bli en olyckshändelse, säger Ulla-Britt Hagström.

”Fungerar inte bra”

Hur anser ni att arbetet med att fixa till de dåliga vägarna fungerar?

– Det fungerar inte bra. I ett land som Sverige med de här klimatförändringarna under året, så behövs det satsas mer på vägarna, säger Ulla-Britt Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.