Mullsjö kommun får hård kritik av revisorerna

Uppdaterad
Publicerad

Mullsjö kommun har en ekonomi som inte är i balans och dessutom finns brister i styrningen av verksamheten och ekonomin. Det framgår av revisionsrapporten av 2019 års bokslut.

P4 Jönköping var under onsdagen först med att berätta att kommunrevisorerna har fastslagit att kommunstyrelsen i Mullsjö inte bör beviljas ansvarsfrihet. I går kväll hade kommunstyrelsen ett extra sammanträde och under torsdagseftermiddagen hölls en presskonferens.

Ekonomi som inte är i balans

SVT har tagit del av Kommunrevisionen granskning av bokslutet för 2019, som visar på en rad brister. Kommunen lever inte upp till kommunallagens krav på en ekonomi i balans. I rapporten framgår att kommunen har negativa balanskravsresultat på 25,7 miljoner kronor att återställa. Återställandet av underskotten ska ske inom en treårsperiod från det år de uppstår. Detta kommer kräva kraftfulla åtgärder, står det bland annat i revisorernas granskning.

När revisorerna sedan granskar årsredovisningens återrapportering av verksamhetsmålen menar de att endast ett av sex mål i verksamheterna är uppfyllda. De tre finansiella målen i kommunen uppfylls inte heller enligt revisorerna.

”Den sammanfattande bedömningen är att kommunen inte lever upp till kriterierna för god ekonomisk hushållning enligt kommunallagen”, står det vidare i rapporten.

– Vi är självklart ödmjuka inför den kritik som har kommit. Det har ju inte varit någon hemlighet de senaste åren att vi har ett tufft ekonomiskt läge, så vi delar i flera avseenden deras uppfattning.

Inga egentliga maktmedel

Linda Danielsson lägger visst ansvar på nämnderna, där tre av dem gått med minusresultat. Hon säger att kommunstyrelsen inte har några egentliga maktmedel att kunna styra nämndernas arbete, utan kan bara ge råd och anvisningar.

– Det vi har är uppsiktsplikten som de anser att vi inte har utfört.

Fullmäktiges beslut

I slutändan är det kommunfullmäktige som ska fatta beslut om styrelser, nämnder eller beredningar ska beviljas ansvarsfrihet. Det ska göras före utgången av juni månad. Fullmäktige kan besluta enligt revisorernas bedömning i revisionsberättelsen eller komma fram till ett annat ställningstagande.

Nu återstår att se om nuvarande styrelse får sitta kvar.

– Det är fullmäktige som beslutar hur detta ska bli i slutändan. Om kommunstyrelsen får ansvarsfrihet i fullmäktige kan den absolut sitta kvar, säger Linda Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.