Peter Karlsson, chef på tekniska enheten i Mullsjö kommun, och Patrick Höglund, arbetsledare på gata och park. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Mullsjöväg hotad av bäver

Publicerad

Mullsjö har ansökt om skyddsjakt på den eller de bävrar som håller till nära väg 26/47. Delar av vägen riskerar att undermineras efter att en stor damm bildats på grund av bävrarnas fördämningar.

Patrick Höglund, som är chef på teknisk service på Mullsjö kommun, sveper med armen över dammen som breder ut sig precis nedanför väg 26/47.

— I vanliga fall är här bara en liten bäck, men nu är vattnet två meter högre än normalt och fördämningen fortsätter uppåt flera hundra meter, säger Patrick Höglund, som även är arbetsledare på gata och park.

Stor vattenansamling

En eller flera bävrar har byggt fördämningar som har gjort att tusentals kubikmeter vatten samlats precis vid vägen, i höjd med Nykyrka i de norra delarna av Mullsjö. Bävrar gör så på vintern för att vattnet ska höjas vid deras bon. Då täcker nämligen vattnet för ingången till boet och bävrarna skyddas från kylan.

Flera problem

Men vattenmassorna ställer till flera problem och Patrick Höglund är bland annat bekymrad för att dagvattnet riskerar att inte renas tillräckligt. Kommunen har nämligen dammar i närheten där dagvattnet rinner ut och infiltrationen kan alltså störas av fördämningarna.

— I det här fallet har vi också öring som vandrar upp här i bäcken och då utgör dammen ett hinder för den vandringen, säger Peter Karlsson, som är chef för tekniska enheten på Mullsjö kommun.

Det tredje problemet är att den tungt trafikerade ”inlandsvägen” 26/47 kan vara i farozonen.

— Vattnet äter sig in i vägbanan och underminerar vägen, säger Peter Karlsson.

Ansökan om hjälp

Mullsjö kommun har tillsammans med Trafikverket, Mullsjö energi och miljö, Memab, samt fiskerivårdskonsulenter ansökt till Länsstyrelsen om hjälp. En lösning kan vara skyddsjakt för att endast riva fördämningen fungerar inte.

— River vi så bygger han upp på nytt. Så det här är ett problem som måste lösas i flera steg. Skyddsjakt är en del och utredning av dammen är en annan del, säger Peter Karlsson.

I länet är problem med bävrar en ovanlig företeelse och Länstyrelsen i Jönköping håller nu på att sätta sig in i frågan. De hoppas snart att kunna ta ett beslut om vilka åtgärder som ska vidtas.

— Det kan bli stora skador av en fördämning och då kan det vara bråttom. Men vi tycker att det behövs lite mer utredning innan vi vet vad som är bäst att göra i det här fallet, säger Ingemar Sjöberg, på landenheten på Länsstyrelsen i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.