Haboborna röstade fram ett valresultat som kan leda till att alliansen återuppstår i Habo. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Mycket tyder på alliansstyre i Habo

Publicerad

Nu tycks en av länets första kommuner vara klar med styret efter valet. Det är i Habo som de fyra allianspartierna har kallat till presskonferens på onsdag morgon och enligt uppgift ska det handla om just kommunstyret.

Habo styrdes under förra mandatperioden av en blocköverskridande koalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Men att allianspartierna nu kallar till en gemensam presskonferens tyder på att det troligen blir ett alliansstyre i stället.

Allianspartierna har i Habo fått 19 mandat, vilket betyder att de har fler mandat än de fem övriga partierna tillsammans. Före valet sade representanter för partierna i den blocköverskridande koalitionen att de gärna ville fortsätta styra Habo tillsammans. Men om beskedet är att det blir ett alliansstyre så betyder det alltså att Centern och Kristdemokraterna lämnar samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Hur det går följer du förstås via SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer