Sofia Lantz, representant för FridaysForFurture tillsammans med barnen Love och Lycke. Foto: Privat

Namninsamling för minskat koldioxidutsläpp överlämnas

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen höll miljörörelsen FridaysForFuture en manifestation utanför rådhuset i Jönköping. En namninsamling överlämnades även till kommunalrådet Mona Forsberg (S).

I skrivandets stund har namninsamlingen över 500 underskrifter. Den visar stöd för ett medborgarförslag om att Jönköpings kommun ska ha en tydlig plan för hur koldioxidutsläppen ska minskas.

– Problemet med Jönköpings klimatmål är att de själva har gjort en bedömning av hur sannolikt det är att målen kommer uppnås. Och sannolikheten är att de inte kommer nå målen. Det är inte tillräckligt med mål, man måste ha en plan för hur målen ska uppnås, säger Sofia Lantz, representant för FridaysForFuture.

Nollutsläpp år 2030

Medborgarförslaget handlar om att Jönköpings kommun ska anta en klimatomställningsplan som ska innefatta en minskning av kommunens koldioxidutsläpp med minst 10 procent varje år med mål att uppnå nollutsläpp år 2030.

Vid lunchtid på fredagen överlämnades namnunderskrifterna till kommunalrådet Mona Forsberg (S) och samtidigt hölls en manifestation i Rådhusparken.

– Vi vill framföra att vi är många som vill ha detta. Vi är redo för en tuffare klimatpolitik.

Beslut om medborgarförslaget fattas i kommunstyrelsen den 3 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer