Hör Ann-Cathrin Gunnar om varför hon inte tycker att Nässjö har agerat fel. Foto: Emma Johansson

Nässjö kommun: ”Därför sänkte vi försörjningsstödet”

Publicerad

Det tillfälligt höjda bostadsbidraget till barnfamiljer gällde inte familjer med försörjningsstöd, något som en ensamstående mamma i Nässjö anses är orättvist, men kommunen menar att de inte har råd att vara generösa.

Regeringen beslutade att kommuner själva får välja om de ska räkna det höjda bidraget som en inkomst och då kunna sänka försörjningsstödet. I en intervju till SVT Jönköping säger mamman att de allra svagaste blir än mer utsatta och att även hon har ökade utgifter på grund av pandemin.

Ökade kostnader

Nässjö kommun besvarar nu kritiken och säger att kommunen inte är i en sådan ekonomisk situation så att de kunnat vara så generösa.

– Under det här året med pandemin så har vi ett utökat antal hushåll med försörjningsstöd och då får vi ökade kostnader med det, säger socialnämndens ordförande Ann-Cathrin Gunnar (C).

Hon säger också att familjer som har fått ökade kostnader på grund av pandemin kan redovisa detta när de söker försörjningsstödet som då eventuellt kan justeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.