Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar regionrådet Per Eriksson (C) varför han tycker att 200 miljoner är en rimlig siffra för det ny länsarkivhuset. Foto: Regionen/ Fredrik Weibull SVT

Nässjö får nytt länsarkiv värt hundratals miljoner

Publicerad

Under veckan beslutade regionfullmäktige att det nya länsarkivet ska ligga i Nässjö. Arkivet ska stå klart om tre år och kommer kosta runt 200 miljoner kronor.

Runt om i länet finns idag flera ställen där man förvarar dokument, journaler och bilder som man vill bevara för framtiden. Flera av lokalerna är inte anpassade för detta ändamål. Därför ska man nu bygga ett helt nytt länsarkiv i Nässjö.

– Arkivhuset är en del av framtida arkivlösningen som vi har för hela länet. Vi kommer bygga upp en helt ny organisation kring det här med arkiv som varit bristfälligt och en sak som vi skulle tagit tag i för länge sedan, säger regionrådet Per Eriksson (C). 

Lika långt som till Sälen 

Arkivhuset kommer vara på 5 000 kvadratmeter och det kommer att inrymma 52 mil hyllmeter, det är ungefär lika långt som från Nässjö till Sälen. 

– Det kommer att bli en rejäl byggnad men det finns så mycket material både nu och i framtiden som vi ska bevara så det krävs en stor byggnad. 

Kostanden beräknas till runt 200 miljoner och ska stå klart vid årsskiftet 2025/2026. I klippet ovan hör du Per Eriksson berätta mer om satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.