Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nästa vecka drar årets klimatvecka igång i länet. Se klippet för att höra landshövdingen Helena Jonsson berätta mer. Foto: Ebba Öberg/SVT

Nästa vecka anordnas Klimatveckan i Jönköpings län

Publicerad

På måndag drar årets klimatvecka i gång. En vecka som ska hjälpa oss att nå våra klimatmål.

– Syftet är att uppmärksamma och engagera, och att lära oss mer, säger Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län.

Klimatveckan anordnas av Klimatrådet, och har arrangerats i Jönköpings län sedan 2014. Klimatrådet är en samverkansorganisation bestående av organisationer, företag, myndigheter och kommuner från hela Jönköpings län.

Årets tema är mat och klimat, och alla länets kommuner är med och deltar. Det kan till exempel vara genom att anordna olika föreläsningar eller genom att servera klimatsmart mat i skolor och på äldreboenden.

– Mat är ju ett ämne som berör precis alla. Och då vill vi uppmärksamma både att minska svinnet i vad vi slänger från våra tallrikar, men även svinn i andra delar av livsmedelskedjan, säger Helena Jonsson.

Digitala aktiviteter

Klimatveckan kommer till stor del att ske digitalt. Även klimatkonferensen på fredag, där årets klimatpris delas ut, kommer att hållas digitalt. Men det finns också fysiska aktiviteter som går att anmäla sig till.

Hållbarhetsvecka

I samband med klimatveckan anordnar bland andra Habo kommun en hållbarhetsveka, där fokus kommer att ligger på den hållbara livsstilen.

Även under hållbarhetsveckan kommer flera aktiviteter och föreläsningar att arrangeras.

I klippet berättar landshövdingen Helena Jonsson om syftet med klimatveckan och vad de hoppas uppnå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer