Foto: SVT

Natthärberget klart men öppningen kan dröja

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkhjälpen har fått pengar från Jönköpings kommun för att öppna ett natthärbärge för personer som tigger och andra bostadslösa. Nu står lokalen redo men än går det inte att starta verksamheten och det kan dröja om man inte hittar fler volontärer.

För några veckor sedan blev det klart att Jönköpings kommun sa ja till bidrag på 100 000 kronor som verksamhetsbidrag till kyrkhjälpen. De sökte bidrag för att kunna hjälpa bland annat EU-migranter som tigger att få tak över huvudet under nätterna nu på vintermånaderna.

Nu har de fått klartecken att använda Råslättskyrkans gymnastiksal och där ska finnas plats för 20 nattgäster.

–Det har varit en lång väg och nu är vi glada för att det har löst sig, säger Irene Linddahl samordnare på kyrkhjälpen.

Lång väntan

Den långa vägen har inneburit väntan på kommunens beslut om bidraget och när de fick grönt ljus började arbetet med att hitta en lokal som kunde användas. Men trots att lokalen är löst kan det dröja ännu längre innan härbärget kan öppna.  

–Den flaskhalsen som vi har nu är att vi har inte tillräckligt med volontärer ännu. Det är på natten som de ska vara här, Irene Linddahl.

Varför behöver man det?

–Vi har fått riktlinjer från kyrkorådet som har varit väldigt tydliga att det behöver vara två volontärer här på natten och vi respekterar det, säger hon.

Hoppas öppna om två veckor

Förhoppningen är att man kan öppna verksamheten den 15 december men om de inte har lyckats samla tillräckligt många som vill vara volontärer på nätterna så kan det dröja ända in till mitten av januari innan de kan öppna natthärbärget.

–Det är ju sorgligt att vi inte har kunnat få till det, jättesorgligt är det. Alla människor är värda tak över huvudet på vintern, säger Irene Linddahl samordnare på kyrkhjälpen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer