Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nej till kostnadsfria bygglov i Gnosjö

Publicerad

Det blir inget kostnadsfritt bygglov för flerfamiljshus i Gnosjö. Sverigedemokraterna fick inte med sig hela oppositionen i kommunfullmäktige och förslaget röstades ner.
– Det var ju tråkigt att det inte gick igenom. Jag tror att detta hade varit positivt för kommunen, säger Eric Westroth (SD) som ligger bakom förslaget.

SVT Jönköping har tidigare rapporterat att politikerna i Gnosjö är överens om att det behöver byggas fler bostäder i kommunen. Det fattas både flerfamiljshus och villor. Samtidigt vill näringslivet att det byggs mer eftersom de behöver locka arbetskraft till kommunen.

– Vi har en brist på bostäder i Gnosjö kommun och behöver komma igång med byggnationen. Detta hade kunnat vara en liten morot, säger Eric Westroth (SD) som är gruppchef för partiet i Gnosjö.

Debatt om effekten

I kommunstyrelsen röstades förslaget om gratis bygglov för flerbostadshus med knapp majoritet igenom.

På fullmäktigemötet nu i dagarna vållade det en del debatt huruvida kostnadsfria bygglov skulle få någon effekt på byggandet. Under omröstningen valde en ledamot att avstå. Det gav resultatet 17 ja-röster och 17 nej-röster, vilket innebär ett nej till kostnadsfria bygglov för flerfamiljshus.

LÄS MER: Så vill politikerna öka bostadsbyggandet

– De som idag lämnar in bygglov kommer att bygga ändå. Jag kommer inte stå för att vi lägger kommunens pengar i det privata. Om bygglovet inte går igenom så får vi betala det ändå, säger Nicklas Huuva (KD) till Värnamo Nyheter.

Fler förslag

Den avskaffade kostnaden för bygglov skulle bekostas av den byggbonus staten betalar till kommuner för påbörjade bostadsbyggen.

– Vi i borgerligheten stödjer inte den motionen eftersom vi hellre vill använda byggbonusen till att finansiera ett LSS-boende eller ett trygghetsboende i Hillerstorp, sa Kristine Hästmark (M), kommunalråd, till SVT i november.

Moderaterna har därför istället lagt en motion där partiet vill att kommunen bland annat utreder möjligheterna till kommunal borgen för att bygga nya villor. Det förslaget kommer att behandlas under nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gnosjö

Mer i ämnet