1994 nominerades Jönköpingsbandet The Cardigans till utmärkelsen årets nykomling vid MTV Awards. Foto: Anders Wiklund/TT

Nina Persson ogillade porrig bildkultur

Uppdaterad
Publicerad

The Cardigans megahit ”Lovefool” började som en bossa nova, berättar Nina Persson i en text i The Guardian om hur låten, som nu hörs bland annat på Tiktok, kom till.

Producenten Tore Johansson, som ogillade bossa novan, fick bandets trummis att spela disco-beats vilket gjorde att låten stod ut, minns Nina Persson.

Efter låtsläppet 1996 trodde ingen av bandmedlemmarna att den skulle kunna bli större än vad den blev då, men ett år senare blev de personligen kontaktade av filmregissören Baz Luhrmann som ville använda den i filmen ”Romeo + Julia”. Någon galapremiär med Leonardo DiCaprio blev det dock aldrig – Cardigans var upptagna med turné.

Nina Persson berättar om hur hon älskade musiken men aldrig drömde om att bli känd. Hon var också besvärad av hur kvinnor som hon själv presenterades på bilder: ”På den tiden fanns en hemsk kultur som gränsade till pornografi. Det fanns bilder på mig när jag slickade på en glass, hemska saker som det, medan Peter var på omslagsbilderna till gitarrtidningar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.