Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad / TT

Nio från hemtjänsten smittade av brukare

Uppdaterad
Publicerad

Vetlanda kommun har lämnat in en anmälan om allvarligt tillbud till Arbetsmiljöverket efter att nio personer i hemtjänstpersonalen smittats av covid-19.

Anmälan inkom den 20 april från kommunens vård- och omsorgsförvaltning och enligt den ska personalen ha smittats av brukare. Men det vill inte Marianne Karlsson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen bekräfta.

– Det är ju omöjligt att säga var smittan kommer ifrån. Vi vet inte exakt smittkälla, men man kan ha sina misstankar.

Men Marianne Karlsson säger att det rör sig om personal i samma arbetsgrupp och att smittan har funnits både inom hemtjänsten och på särskilda boenden i Vetlanda kommun.

Men hur kunde det bli så här?

– Inledningsvis kan symptom vara väldigt varierande. Det kan vara så att det har gått en tid utan att misstanke har funnits om att det handlade om covid-19. Det har ju också ändrat sig mycket vilka symptom man ska vara uppmärksam på.

Följt riktlinjerna

Enligt Marianne Karlsson har det hela tiden funnits tillräckligt med skyddsutrustning för personalen och tydliga rutiner för hur de ska användas samt hur personalen ska arbeta vid misstanke om covid-19.

– Vi jobbar med samma riktlinjer som det har varit hela tiden och som kommer från smittskydd i Regionen och från Folkhälsomyndigheten. Och det gör vi fortsättningsvis också.

Anser du att ni begått några misstag här?

– Det är så klart inte bra när personal blir smittad. Vi tittar på vad vi kunde gjort annorlunda. Vi har hållit på riktlinjerna att personal ska hålla sig hemma vid minsta symptom, men det går ju inte säga att det följts till hundra procent. Någon lucka har det ju varit, säger Marianne Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet