Foto: Jonas Ekströmer / TT

Nöjda valarbetare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Valet som kallats ”Det bortglömda valet” på grund av sitt låga valdeltagande har i år engagerat fler väljare än på många decennier. De tre stiften i Jönköpings län ser alla en ökning sedan förra valet.

– Det är väldigt roligt att valet har samlat fler röstande än vanligt. Jag är stolt över att verka i en kyrka som har en demokratisk struktur och som erbjuder 16-åringar att rösta, säger Ann Aldén, kyrkoherde i Jönköpings pastorat.

I en vallokal på Råslätt i Jönköping arbetade Jens Ingolf på valdagen som ordförande. Dagen efter valet är han mycket glad över det höga valdeltagandet och ser en tydlig orsak till uppsvinget.

– Utifrån det jag hört från väljare, tänker jag spontant att det handlar om värderingar. Många har tagit ställning för eller emot Sverigedemokraterna, säger Jens Ingolf, tjänsteman inom Svenska kyrkan i Jönköpings pastorat.

Inför årets val har Svenska kyrkan aktivt arbetat för att nå ut till fler medlemmar. Bland annat med kampanjen ”Jag är Svenska kyrkan”.

– Målet är att fler människor ska känna att de tillhör Svenska kyrkan och att deras medlemskap är viktigt, att de kan vara med och bidra. Jag tror att många har en tro på det som Svenska kyrkan står för: människors lika värde, en öppen inkluderande kyrka och ett solidariskt samhälle. För många handlar det mer om detta än om kristen tro, säger Jens Ingolf.

Trendbrott

Efter en dag i vallokalen anar Jens Ingolf ett trendbrott bland väljarna.

– Fler unga röstar. Igår kom en halv folkhögskoleklass ner och röstade, och tyckte att det här var viktigt. Valdagen är en fantastisk möjlighet att möta medlemmar, säger han.

Men fortfarande stannar den allra största delen av väljarna hemma. Och ska Svenska kyrkan lyckas locka ännu fler till valurnorna i nästa val, går det inte att slå sig till ro.

– Nomineringsgrupperna, alltså dem man kan rösta på, behöver profilera sig tydligare, för att nå ut med vad de står för, säger Jens Ingolf.

Ökade från 13 till 18 procent

Den preliminära sammanräkningen visar att valdeltagandet landar på 17 – 18 procent i Växjö, Skara och Linköpings stift. I Växjö och Skara lade  fyra procentenheter fler en röst till stiftsfullmäktige jämfört med 2013. Ökningen ser ut att vara något större i Linköpings stift.

Totalt i landet ökade valdeltagandet från 12,8 procent 2013 till cirka 18 procent i år. Av de drygt 5,1 miljoner röstberättigade, röstade över 930 000 personer. Senast kyrkovalet engagerade så många väljare var 1950, då valdeltagandet var 18,8 procent.

Den slutliga sammanräkningen väntas bli färdig senare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.