• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Ellinor Grimmark. Foto: Abraham Engelmark

Norrmännen gjorde barnmorskan skuldfri

Uppdaterad
Publicerad

Insamlingen till den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark är nu i hamn, skriver Världen idag. Och det är norrmännen som hjälpt mest.

– Egentligen var det norrmännen som satte snurr på det hela. Min uppfattning är att det är fler norrmän än svenskar som har gett, säger Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström.

Läs mer: Barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrar utföra aborter förlorar fall

Grimmark behövde betala sammanlagt 1,6 miljoner för rättegångskostnader efter att hon stämt och förlorat mot Region Jönköping, som nekat henne anställning eftersom hon vägrat att utföra aborter.

Insamlingen har nu nått ett överskott, som kommer att användas till att täcka barnmorskan Linda Steens rättegångskostnader. Steen förlorade i november en liknande tvist om så kallad samvetsfrihet mot Sörmlands läns landsting, och förväntas behöva betala 1,2 miljoner till landstinget.

Läs mer: Abortvägrande barnmorska har stöd från USA

Båda barnmorskorna kommer att lämna in ett klagomål till Europadomstolen på onsdag, uppger deras ombud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet