Gheorge Hortolemei-Lupu, eller Gica som han kallades av vännerna, var välkänd i Huskvarna. Foto: Mikael Good

Nu får mördade Gica en värdig begravning

Uppdaterad
Publicerad

På bara några dagar har privatpersoner tillsammans med Kyrkhjälpen i Huskvarna samlat in drygt 134 000 kronor. Pengarna ska gå till den mördade EU-migranten Gicas begravning i Rumänien.

– Det är helt fantastiskt. Vi är överväldigade över hur mycket pengar som samlats in på så kort tid, säger Irene Linddahl på Kyrkhjälpen i Huskvarna.

Insamlingen startade på Facebook den sjunde september och på bara tio dagar hade drygt 134 000 kronor kommit in. Enligt Kyrkhjälpen har pengarna inte bara kommit från människor i närområdet – utan från människor i hela Sverige.

Fallet ”Gica”

Mycket godhet

Irene Linddahl menar att mordet i Huskvarna har berört många människor i Sverige och att det nu visar sig genom insamlingen.

– I grunden tror jag att människor vill hjälpas åt. Vi har sett det i andra insamlingar också. Det är mycket godhet i människor, säger hon.

Räcker pengarna?

– Det räcker absolut.

Överskott till utsatta

Insamlingen administreras av Svenska Kyrkan och pengarna ska gå till att transportera Gicas kvarlevor till Rumänien.

Eventuellt överskott ska, i samråd med upphovspersonerna till insamlingen, gå till utsatta EU-medborgare som finns här i Sverige och i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet