Flera byggnader blir belysta med orange ljus för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Nu färgas byggnader orange

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Jönköings län och i världen kommer flera byggnader belysas med en orange färg. Anledningen är att man vill uppmärksamma det våld som många kvinnor utsätts för av män.

Idag, den 25 november är det den intenationella dagen för att avskaffa våld mot kvinnor, instiftad av FN och dagen kallas orange day. På flera håll i länet kommer byggnader att belysas med orange färg.

– Vi kommer att lysa upp ett antal byggnader i centrala Jönköping för att uppmärksamma FN:s internationella dag: Orange day, säger Charlie Lundgren som är utvecklingsledare för Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer på Länsstyrelsen.

Charlie Lundgren utvecklingsledare för Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer på Länsstyrelsen i Jönköping. Foto: Fredrik Weibull

Alla ska kunna få hjälp

Hon säger att just det orange ljuset på byggnader kan göra att fler tänker till och söker hjälp.

– Det blir en signal för de som lever i en utsatthet att det finns hjälp och stöd och att man har rätt att få det. Men sedan är det även för andra att se sig omkring i sin omgivning. Hur mår ens vänner, kollegor eller familj. Finns det tecken som gör att man kanske ska fråga dem hur de mår och i så fall se till att de får hjälp, säger Charlie Lundgren.

Hur har våldet mot kvinnor varit i länet under pandemin?

– Det är för tidigt att säga nu. Men vi vet att våldet mot kvinnor ökar när fler blir arbetslösa och fler isolerar sig i hemmet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.