Nu har en av de första bussarna med ukrainska flyktingar kommit till Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

I en soffa i lobbyn på Huskvarna stadshotell sitter 16-åriga Anhelina Yatsyk. Hon är en av de tjugotalet ukrainska flyktingar som vid lunchtid anlände till Huskvarna.

– Vi har flytt från västra Ukraina. Nu känns det lugnt och säkert, säger hon.

Hon använder en översättningsapp i sin telefon för att berätta. Resan började från den ukrainsk/polska gränsen i tisdags. Mamma Olena, pappa Vasyl och två yngre systrar, Polina och Ariadna,  är också med.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

– Jag hoppas att vi kan åka hem så snart som möjligt. Jag vill hem till Ukraina igen, säger Anhelina Yatsyk.

Galina Golubchenko har flytt krigets Kharkiv i östra Ukraina och befinner sig nu i säkerhet i Huskvarna. Foto: Fredrik Weibull / SVT

Galina Golubchenko var också med på bussen. Hon kommer från Kharkiv i östra Ukraina, en stad som drabbats hårt av kriget.

– Bland alla oss som har flytt så är det någon som har förlorat sin man, sin son, sin bror, säger hon.

Öppnade sitt hotell

Jakob Lundholm äger Huskvarna stadshotell tillsammans med sin fru. Genom gemensamma bekanta fick han veta att en buss var på väg och han erbjöd då logi.

– Redan första veckan av kriget började vi fundera på vad vi skulle kunna hjälpa till med, säger han. Men nu när de är här så berör det oss mycket.

Hör Galina och Jakob berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet