Flodpärlmusslan flyttades på grund av de låga vattennivåerna. Foto: Fredrik Weibull / SVT

Nu har flodpärlmusslorna fått återvända hem

Uppdaterad
Publicerad

För nästan precis ett år sedan räddades drygt 1.500 utrotningshotade flodpärlmusslor från torkan i Gnytån. Nu har vattennivåerna stigit och musslorna flyttades under onsdagen tillbaka till ån i Vetlanda kommun.

De rödlistade musslorna flyttades i oktober 2016 för att de skulle överleva vinter. Det låga vattenståndet i Gnyltån gjorde att musslorna riskerade att ligga ovanför ytan och därmed frysa ihjäl.

Under det gånga året ha de legat i så kallade kräftsumpar, lådor av nät som sänkts ner i syrerikt, strömmande vatten. Och flytten tillbaka blev lyckad.

Gnyltån har extremt låg vattennivå just nu. Foto: Fredrik Weibull / SVT

LÄS MER: Nu räddas den hotade musslan

– Musslorna ser ut att må jättebra. Några har dött men det är troligen av naturliga skäl. Nu har vi släppt i dem och de får krypa tillbaka till sina släktingar och kompisar, säger Jakob Bergengren, vid länsstyrelsen i Jönköping.

Den senaste tidens nederbörd har gjort att vattnet nu forsar fram i Gnyltån igen. Och förhoppningen är att liknande åtgärder inte ska behövas i framtiden.

– Jag hoppas inte det, men det här har varit en enkel åtgärd och skulle det bli aktuellt igen har vi ett sätt som fungerar, säger Jakob Bergengren.

Jakob Bergengren, länsstyrelsen i Jönköping. Foto: Fredrik Weibull / SVT

Fakta flodpärlmussla

Musslan blir som fullvuxen 10-16 centimeter lång. Skalet är mörkbrunt eller svartaktigt och insidan av är täckt av pärlemor. I Sverige förekommer flodpärlmusslan från Skåne i söder till Norrbotten i norr.

Musslan har på senare år stark gått tillbaka i sina ursrpungsområden. I Sverige finns musslan i uppskattningsvis 400 vattendrag men endast en tredjedel av dessa har reproducerande bestånd.

Källa Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.