Patrik och Molly Svedberg testade formen i Knaggebobacken. Foto: SVT

Nu har utförsåkningen dragit igång i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har en av länets stora skidbackar, Knaggebobacken i Mullsjö, öppnat för säsongen och trots att det inte är särskilt kallt är även Isaberg i Hestra på gång att öppna lagom till jul.

– Det känns fantastiskt kul och jätteskönt att få det här vädret innan jul, säger Michael Lindberg, ägare av Mullsjö Alpin. Senast de kunde öppna så här tidigt var för cirka åtta år sedan.

Kolla på klippet ovan och hör vad besökarna tyckte om dagens skidåkning.

Två att sju backar är just nu öppna. Om det blir varmare väder ligger snön ändå kvar, enligt Michael Lindberg.

– Om det blir plusgrader påverkar det inte nämnvärt utan det kommer finnas kvar lika mycket snö som nu.

Isaberg öppnar innan jul

Länets andra stora skidanläggning Isaberg i Hestra är också på gång att öppna. Under helgen har anläggning tillverkat konstsnö.

- Det går hyfsat. Givetvis vill man ha kallare väder men nästa helg kommer vi kunna öppna två barnbackar plus pulkabacken, säger Louise Söderlund, VD på Isaberg.

Hon hoppas nu på kallare väder vilket skulle gynna skidanläggningen.

- Konstsnö är väldigt hållbart. Så länge det ligger på hög så smälter den inte, säger Louise Söderlund.

Men för att kunna öppna de stora backarna krävs det fyra dygn med 5-10 minusgrader och i veckan ser det inte ut att bli så kallt i Jönköpings län enligt nuvarande väderprognos från SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.