Nu invigs Värnamos flaggstänger som inte går att flagga på

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det invigas, konstnären Klas Erikssons verk ”All inclusive”, som består av 80 flaggstänger i olika längder.

Det var en och annan som höjde på ögonbrynen när valet av konstverk blev känt. För det är inte vilka flaggstänger som helst som ska pryda gång- och cykelvägen mellan tågstationen Rörstorp och konst- och designmuseet Vandalorum. Det går nämligen inte att sätta några flaggor i dem.

Det var Värnamo kommun som utlyste uppdraget att konstnärligt gestalta den 1,2 km långa gång- och cykelvägen. Över 100 intresseanmälningar kom in från etablerade konstnärer och formgivare. Efter att skisser presenterats, så utnämndes Klas Eriksson till vinnare.

Värnamo

– De går inte att flagga i och fungerar därmed som en global skulptur per automatik. All inclusive. Det utmanar läsningen med någonting annat än just flaggor av olika slag vare sig det är nationer, städer eller företag, säger konstnären.

Berövats sin funktion

Flaggor har vajat vid officiella byggnader och privat sedan 1800-talet. Men det lär vara först under första världskriget som den fick sitt stora genombrott. Klas Eriksson menar att han genom valet av titeln All Inclusive och genom att ”beröva de 80 flaggstängerna kapaciteten till flaggning”, vill påminna om den som föremål, både ”dess funktion som dess resliga uppenbarelse”.

– Utmaningen är att försöka skapa ett verk som funkar för att markera vägen mellan de två platserna, men även som en fristående konstnärlig offentlig gestaltning där punkt A och B inte behöver stå i fokus, utan att man fritt kan glida runt i verket och förhoppningsvis uppleva nya möten med arkitektur, konst och människor, säger han.

Invigning klockan 14

Invigningen startar klockan 14 på lördagen vid tågstationen Rörstorp. Där hålls tal av kulturnämndens ordförande Eva Törn, Vandalorums museichef Elna Svenle, regionråd (C) och ordförande i Nämnden för Trafik, infrastruktur och miljö Rune Backlund och konstnären Klas Eriksson.

Därefter inbjuds alla att promenera och uppleva All Inclusive längs med sträckan till Vandalorum. Under promenaden bjuder kulturförvaltningen på vernissagetilltugg och musik av Musikkåren Lyran.

Det går att åka rälsbuss av 50-talstyp till invigningen. Kulturförvaltningen bjuder på gratis tåg i samarbete med Svenska Motorvagnsklubben (SMK) under hela invigningsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnamo

Mer i ämnet