Shiyu Yang, 16 år, vill först se hur vaccineringen av hans åldersgrupp går eftersom det tidigare var sagt att bara de som är 18 år och äldre skulle vaccinera sig mot covid-19. Foto: SVT

Nu kan 16-åringar vaccinera sig mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Nu erbjuds  även 16-17-åringar vaccin mot covid-19. En av anledningarna är att gymnasieungdomar drabbats av pandemins effekter i form av distansstudier. 2000 ungdomar har redan bokat tid för första dosen, men det finns också ungdomar som inte känner sig bekväma med att vaccinera sig ännu.

Från och med 9 augusti får alla invånare födda 2005 eller tidigare vaccinera sig. Och intresset har varit stort – redan på måndagsförmiddagen hade en fjärdedel i åldersgruppen bokat tid.

– Det kommer nya tider för vaccination hela tiden så det är bara att hålla utkik, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare.

Corona Jönköping

”Jag vill inte bli sjuk av vaccinet”

Trots att många unga vill vaccinera sig så finns det också de som är rädda för att drabbas av svårare biverkningar. Shiyu Yang är 16 år och känner sig inte redo för vaccination ännu. Eftersom Folkhälsomyndigheten tidigare rekommenderade att endast de som är 18 år och äldre skulle vaccineras, vill Shiyu Yang vänta med att se hur vaccineringen av 16-17-åringarna går.

– Jag vill hålla lite koll på om det är hundra procent säkert, jag vill inte bli sjuk, menar han.

Se Shiyu Yang berätta mer om hur han resonerar i klippet ovan.

Smittskyddsläkare Malin Bengnér berättar om att många unga i Jönköpings län generellt sett är positiva till vaccin.

– De flesta ungdomar tycker jag verkar intresserade och är ofta ganska väl pålästa medan andra vill ha mer information, men just den här gruppen är ganska positivt inställd, säger hon.

Informationsbrev och samtyckesblankett skickas

För att personer under 18 år ska få vaccinera sig krävs i första hand samtycke från vårdnadshavare. Men om personen bedöms ha uppnått tillräcklig mognad för att själv fatta beslut om vaccination, är det också ett alternativ, enligt Region Jönköpings län.

Hur ska vårdpersonal kontrollera mognad bland ungdomar? Se mer om det i klippet nedan.

Alla invånare födda 2005 och tidigare kommer få samtyckesblankett och informationsbrev hemskickade under vecka 31.

Hur viktigt är det att den här gruppen vaccinerar sig?

– Det är viktigt. Gymnasieungdomarna har drabbats hårt av pandemin, inte minst av de indirekta effekterna med skolstängningar, så det känns bra att kunna erbjuda ett skydd inför det här läsåret, säger Malin Bengnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet