Nu kan du få städning i julklapp

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några veckor är det fritt fram att ge sina anställda presentkort på till exempel fönsterputsning, städning eller barnpassning.

Trots att varslen duggar tätt och många företag brottas med ekonomiska problem så ger ändå de flesta företag som vi pratat med sina anställda julklappar. Nu öppnar Skatteverket för en helt ny typ.

– Det nya i år är att Skatterättsnämnden och Skatteverket har sagt ja till att ge presentkort på husarbete, säger Jan-Erik Persson, skatteexpert, till Jönköpingsnytt.

Än så länge går det bra för företagen som specialiserat sig på vanliga gåvor till anställda. Där märks konjunkturnedgången inte av alls. Totalt sett ökar branschen även om man ser att vissa företag väljer bort gåvorna.

– Det finns både de som säger att de måste ge julklappar för att uppmuntra personal men också de som inte tycker att de inte kan ge presenter när de samtidigt har sagt upp personal, säger Tomas Persson som arbetar på ett sådant bolag.

Vanligast är att företagen ger bort funktionella saker, som grytor, knivar och bäddset. Men kanske får många städhjälp i julklapp nästa år.

– Då kan man ju köpa sig tjänster för det dubbla och komma hem till ett välstädat badrum helt enkelt, säger Jan-Erik Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.