”Djurparkerna måste sluta ljuga”

Uppdaterad
Publicerad

Skansen-Akvariets chef Jonas Wahlström blev förvånad när han fick se granskningen i media. Nu säger han att djurparkerna måste sluta ljuga.

Representanter från 20 av Sveriges djurparker är kallade till dagens krismöte med Jordbruksverket. Bakgrunden är den senaste tidens avslöjanden i SVT Smålandsnytt, P4 Kalmar och TV4:s Kalla Fakta om att djur på framförallt Ölands djurpark och Parken Zoo i Eskilstuna far illa.

Svarade inte på frågor

Barbro Hägg, som är vd på Ölands Djurpark, har anlänt till mötet, men klev förbi SVT:s  reporter utan att svara på några frågor.

SVT granskar Ölands djurpark

På mötet deltar även representanter från några av landets länsstyrelser, och personer ur Svenska Djurparksföreningen (SDF).

-Jag tror att det är bra att vi samlas allihop så här snabbt efter avslöjandena, säger Eva Wikberg som representerar Svenska Djurparksföreningen.

Hänger på gärdesgården

Både Parken Zoo och Ölands djurpark granskas nu också av den Europeiska djurparksföreningen EAZA, som tillsammans med Svenska Djurparksföreningen (SDF) ska utreda om parkerna kan vara kvar som medlemmar.

-Det återstår att se beroende på vad granskningen visar, det som kommit fram har skadat hela branschen, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården och den som leder granskningen.

SVT: Hänger de berörda parkerna på gärdesgården?

-Ja, det kan man säga fram tills granskningen är klar.

Höggren har ännu inte själv varit i kontakt med cheferna för de båda kritiserade djurparkerna, men hoppas att mötet kommer klargöra vad missförhållandena beror på.

-Men faktum kvarstår – man försökte sopa det här under mattan eller rent av ljuga om vad man höll på med. Det går ju aldrig..

”Ljug aldrig för journalister”

Med på mötet finns också Skansen-Akvariets kände chef Jonas Wahlström. Han säger också att att mötet är ett bra initiativ och en chans för parkerna att diskutera hur man driver sin verksamhet. Han säger att det finns några viktiga grundregler för att verksamheten ska fungera.

-Se till att personalen är nöjd, paketera döda djur på ett värdigt sätt, och ljug aldrig för journalister, säger Jonas Wahlström till SVT.

Fokus på etiken

Det är Jordbruksverket som kallat till krismötet för att skaffa sig en bättre bild av de uppgifter som kommit fram i rapporteringen.

-Vi ska försöka lyssna på djurparkernas reflektioner och reaktioner på det som varit, och utifrån det försöka skapa oss en helhetsbild. Jag tror att de etiska frågorna kommer vara en viktig aspekt, säger Ingrid Eilertz som är chef för djurskydd och hälsa på jordbruksverket.

Parken Zoo i Eskilstuna avslöjades bland annat med att avliva sällsynta djur för att få plats med nya, agerade efter avslöjandet genom att ta djurparkschefen Helena Olsson ur tjänst.

Granskningen av Ölands djurpark har bland annat avslöjat hur djur avlivas med tillhyggen utan kontakt med veterinär. Men ledningen för Ölands djurpark har under hela granskningen vägrat att ställa upp på några intervjuer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet